Projectweken Ik hou van Holland

Projectweken

De afgelopen 2 weken stonden onze projectweken in het teken van: Ik hou van Holland. In en rondom de school was van alles te doen en beleven. Oa. workshop rappen, workshop boter maken, oud hollandse spelletjes, op de foto in klederdracht. En er is kunst gemaakt in alle klassen. Zo heeft iedereen klompen beschilderd en zelf een Delfsblauw tegeltje ontworpen. Door corona geen afsluitingsavond maar ouders en verzorgers hebben wel via Klasbord kunnen meegenieten van dit alles. 

Workshop boter maken met de klas van Sven en Corrie

In het kader van de projectweken: ‘’Ik hou van Holland” werd er een boterworkshop gegeven.
Vierentwintig uur van tevoren moesten we potjes vullen met 200 ml slagroom en 1 eetlepel karnemelk. De volgende dag moesten de potjes één uur voor aanvang van de workshop in de koelkast gezet worden.

Iedereen moest goed zijn handen wassen en een haarnetje opdoen. We zagen er zeer charmant uit. Het botermeisje Esther, had leuke muziek bij zich en op die muziek moesten we twintig minuten het potje schudden. Je kon verandering zien bij de inhoud. We kregen daarnaast een zeef en een kom, een stuk kaasdoek, een lepel en een leeg bekertje. De kaasdoek werd in de zeef gelegd en daar moesten we de inhoud van ons potje inschenken. Zo kon je de karnemelk en de boter scheiden, door het netje zachtjes te draaien. In de kom vielen druppels karnemelk en die deden we in de plasticbeker. Het overgebleven mengsel haalde we van de kaasdoek af en deden dit in de kom. Vervolgens kregen we ijsblokjes en moesten we dit kneden met het mengsel, we kneedde net zo lang door totdat de ijsblokjes opgenomen waren. De inhoud die nog in de kom bleef liggen goten we bij in de plasticbeker. Deze stappen van het scheiden van karnemelk, ijsklontjes en boter herhaalden we nog een keer. Iedereen had een mooi klontje boter en een glas karnemelk. Toen mochten we kiezen of we zout of Italiaanse kruiden in onze boter wilden kneden. Uiteindelijk werd de boter ingepakt met een mooi strikje er omheen.

Al met al zijn we 2 uur druk bezig geweest. Het was erg leerzaam, leuk, lekker en gezellig.