Nieuws vanuit het stagebureau oktober 2022

Onze leerlingen lopen stage bij verschillende organisaties.
Om zo verfrissend en duurzaam mogelijk te werk te gaan, halen wij onze locaties uit ons systeem en zijn wij iedere dag op zoek naar nieuwe locaties.
Zo zijn wij vorige week op bezoek geweest bij drie nieuwe locaties. Eén daarvan lichtend wij graag voor jullie uit.

Locatie Grootveen van Careander
Deze locatie gelegen aan de rand van het bos op de grens van Ede en Lunteren en heeft meerdere afdeling waar onze leerlingen stage kunnen lopen en straks ook zouden kunnen uitstromen. De werkzaamheden zijn gericht op de wensen en mogelijkheden van iedere individuele deelnemer. De intensiteit en wijze van begeleiden is afhankelijk van de vraag van de deelnemer. Het elkaar helpen en samen werken, vraagt een bijdrage van de begeleider en deelnemer. 


De locatie bestaat uit meerdere afdelingen.

Theehuis
De deelnemers krijgen hier verschillende werkzaamheden aangeboden. Denk hier bijvoorbeeld aan het bakken van een appeltaart voor de menukaart, het opnemen en uitserveren van bestellingen, de afwas en verschillende schoonmaakwerkzaamheden die uiteraard niet vergeten mogen worden in de horeca. Het Theehuis is geopend in de lente en zomermaanden.

Creatief Atelier
In het creatief atelier is bijna alles mogelijk. Op de dag van onze rondleiding was er een deelnemer pinda's aan het rijgen, een ander was een dienblad aan het maken met postzegels.

De begeleiding en de deelnemers ontwerpen in gezamenlijkheid producten. Met oog voor het milieu wordt veelal kosteloos materiaal gebruikt en voorwerpen worden hergebruikt. 

De begeleiding zoekt samen met de deelnemer een vaardigheid die past bij de mogelijkheden en interesse van de deelnemer. Hierdoor kan iedere deelnemer een bijdrage leveren aan het uiteindelijke eindproduct. Deze producten worden verkocht in het atelier en op de kraam.

Cadeau afdeling
In het creatief atelier en op de kraam worden verschillende zelfgemaakte cadeauartikelen te koop aangeboden. Deze producten worden in het eigen atelier en de werkplaats gemaakt maar ook in andere ateliers van Careander.
Bij de deelnemers die in de verkoop willen werken wordt een beroep gedaan op de sociale vaardigheden.

Werkplaats
In de werkplaats worden producten gemaakt van sloophout en andere tweedehands spullen.

Het gaat om kleine producten die het creatief atelier of op de kraam verkocht worden. Daarnaast maken/herstellen/repareren de deelnemers de hokken voor de dieren of de bakken voor in de tuin. De deelnemer is graag met haar/zijn handen bezig.

Dierenverzorging
Op het terrein zijn verschillende (klein)dieren aanwezig die de nodige zorg nodig hebben.
De konijnen moeten eten en drinken en hun hok wordt verschoond. Ze worden tam gehouden door ze regelmatig te knuffelen.
De geiten, kippen, schapen en honden van de boer krijgen ook de nodige aandacht door te helpen met voeren en zo nodig een hok te verschonen.

Wij kijken uit naar deze samenwerking en hopen dat onze leerlingen er in de toekomst misschien wel uitstromen.