Nieuws uit de keuken

Er komt veel kijken bij het werken in de keuken.

Natuurlijk is het fijn om iets lekkers te koken of te bakken, maar voordat je daaraan kunt beginnen moet er van alles klaargezet worden, en na afloop moet er goed opgeruimd en schoongemaakt worden. Dat kost een hoop tijd, en daarin valt een hoop te leren.

Natuurlijk moeten we ook volgens de hygiëneregels werken. In de keuken kan je niet vaak genoeg je handen wassen, en lang haar moet in een staart, we dragen dichte schoenen en geen nagellak.

De meeste leerlingen weten dat inmiddels wel.

We werken op verschillende manieren. Met de nieuwe leerlingen van de onderbouw werken we aan een grote tafel om kennis te maken met, en het oefenen van verschillende technieken en vaardigheden. Voor een deel van de leerlingen volgt daarna een stap naar meer zelfstandigheid, en gaan we ieder in een eigen keukentje werken, aan de hand van een stappenplan.

Daar komt veel bij kijken; Hoe werkt een fornuis, wanneer zet je de kookwekker aan, hoe weet je dat de soep kookt? Het is dus heel belangrijk om goed te weten waar je me bezig bent, hoe je hygiënisch en veilig werkt. We doen dan twee lessen achter elkaar hetzelfde recept. De eerste keer stap voor stap samen, de tweede keer zo zelfstandig mogelijk.

Catering

Na de herfstvakantie gaat ook de catering weer van start. Er is altijd soep, en een keuze uit twee broodjes. We doen een paar keer achter elkaar dezelfde soep en broodjes, zodat de leerlingen in de keuken kunnen oefenen met verschillende vaardigheden en technieken. De catering zal op de woensdag zijn.

Voor de catering kunnen leerlingen voor €8,- een strippenkaart kopen bij de mentor.

Soep kost € 0,50

Een broodje kost € 1,-

Wat je bestelt wordt op de strippenkaart afgestreept.

We zijn al druk aan het oefenen!