Commissie voor de Begeleiding
De Commissie voor de Begeleiding (CvdB) is verantwoordelijk voor de leerlingenzorg. De CvdB geeft adviezen aan de leraren en teamleden over de begeleiding van de leerlingen op school. De mentor of intern begeleider informeert de ouders hierover. De commissie komt maandelijks bijeen onder voorzitterschap van de directeur. Andere leden zijn de orthopedagoog/psycholoog, de intern begeleider, de teamleider, de schoolarts en de schoolmaatschappelijk werker. Naast de vergaderingen van de CvdB in volledige bezetting, is er tweewekelijks overleg door de CvdB-klein (directeur, intern begeleider, psycholoog en teamleider).
Zorg en coördinatie
De Commissie voor de Begeleiding beslist of een leerling in aanmerking komt voor een vorm van therapie. Vaak gaat het om kortdurende therapie, soms om groepstherapie. Het aanbod is altijd gericht op ondersteuning van het leerproces.
De intern begeleider is medeverantwoordelijk voor de coördinatie van de leerlingenzorg op onze school. Zij heeft hiervoor onder andere contact met leerlingen, leraren en ouders.
Handelingsplan
Alle leerlingen hebben een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) en een handelingsplan. Leerlingen kunnen een individueel handelingsplan, een groepsplan of beide hebben. In het OPP beschrijven we het uitstroomprofiel van de leerling. De concrete leerdoelen voor de korte termijn (zes maanden) worden in overleg met de leerling en zijn ouders vastgelegd in een handelingsplan. Aan het eind van de periode evalueren we het handelingsplan samen met de jongere en zijn ouders. Deze evaluatie vormt de basis voor het nieuwe handelingsplan. Als er meerdere leerlingen dezelfde leerdoelen hebben, wordt hiervoor ook een groepsplan gemaakt.
Plannen en volgen
Wij plannen en volgen de ontwikkeling en het
leerproces van onze leerlingen met een digitaal systeem. Leerlinggegevens,
vorderingen en ontwikkelingsperspectiefplannen worden in dit systeem
bijgehouden.
Toetsen
We hebben een systeem van toetsing en evaluatie. Dit gebruiken we om te
evalueren of we op schema liggen en of we aanpassingen moeten doen. Hiervoor
gebruiken we de toetsen voor speciale leerlingen van Cito, methodegebonden
toetsen, observatielijsten, het leerlingvolgsysteem, stagebesprekingen en de
leerlingbespreking.
Extra ondersteuning
Sommige van onze leerlingen hebben extra
ondersteuning nodig. Voor hen hebben we samen met verschillende partners een
specifiek zorgaanbod. We stemmen onderwijs en zorg zo goed mogelijk op elkaar
af.
Therapeutische activiteiten
Therapeutische activiteiten
vinden plaats in een speciale ruimte. Ook kan de therapeut de klas in komen
voor observatie of om de leraar te adviseren. Als er langdurig therapie nodig
is, dan verwijzen we door naar externe instanties.
Op onze school bieden we extra
ondersteuning en begeleiding door gespecialiseerde medewerkers zoals een
logopedist, intern begeleider en schoolmaatschappelijk werker. Daarnaast werken wij samen met een jeugdfysiotherapeut, die zijn behandelingen in de school uitvoert.